Μελόπιτα, Gingerbread
Αν και μπορούμε να σκεφτούμε το μελόψωμο ως βρετανικό, οι ρίζες αυτού του κέικ βρίσκονται στην πραγματικότητα αλλού. Το τζίντζερ , η κανέλα και η μαύρη ζάχαρη συνιστούν ένα νόστιμο επιδόρπιο. Σερβίρετε το μελόψωμο σκέτο ή με σαντιγί ή παγωτό.
Συνταγή για μελόψωμο (Gingerbread)Συστατικά
Συνταγή για μελόψωμο
- 250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γραμμάρια σιρόπι ζαχαροκάλαμου ή μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι τζίντζερ
- 125 γραμμάρια μαύρης ζάχαρης
- 125 γρ βούτυρο
- 2 μεγάλα αυγά
- 240 ml γάλα
Μέθοδος
1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C/Gas mark 4 και στρώνουμε μια φόρμα για ψωμί. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το τζίντζερ, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μπολ
- 250 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
2
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα σιρόπια ζαχαροκάλαμου (ή μέλι) και ginger, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Αφήστε το μείγμα να φουσκώσει απαλά για ένα λεπτό
- 200 γραμμάρια σιρόπι ζαχαροκάλαμου ή μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι τζίντζερ
- 125 γραμμάρια μαύρης ζάχαρης
- 125 γρ βούτυρο
3
Σπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γάλα και χτυπάμε απαλά να σπάσει το αυγό και το ανακατεύουμε με το γάλα
- 2 μεγάλα αυγά
- 240 ml γάλα
4
Αφαιρέστε το μείγμα βουτύρου και ζάχαρης από τη φωτιά και ρίξτε το στο αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά και σταθερά και στη συνέχεια ανακατέψτε το γάλα και τα αυγά. Το μείγμα πρέπει να είναι ατημέλητο, χωρίς ίχνος αλευριού. Αδειάζουμε στη στρωμένη φόρμα του καρβέλι και ψήνουμε για 35-40 λεπτά.
5
Ελέγξτε ότι το μελόψωμο έχει ψηθεί βάζοντας ένα σουβλάκι στο κέντρο του κέικ - αν βγει καθαρό, είναι έτοιμο.
6
Αν δεν το σερβίρετε ζεστό, αφήστε το κέικ στην φόρμα του να κρυώσει και μετά απλώστε το σε ένα λαδόκολλα. Τυλίξτε το σε αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ωριμάσει για μια ή δύο μέρες πριν το φάτε.
Εξοπλισμός
- Ταψί 23 εκ. 2
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου