Πως να φτιάξετε ξίδι από φλούδες φρούτων
Ξίδι από φλούδες φρούτων
Αυτή η συνταγή με ξύδι και φλούδες φρούτων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες και τους πυρήνες φρούτων που διαφορετικά θα απορρίπτονταν. Εδώ χρησιμοποιώ ξύδι με ξυδομάνα και φλούδες μήλου, αλλά οι φλούδες αχλαδιού, ανανά ή πεπονιού λειτουργούν εξίσου καλά. Μπορεί να σας φαίνεται λίγο δύσκολο, αλλά το να φτιάξετε το δικό σας ξύδι είναι πολύ δημιουργικό και με λίγη υπομονή, πολύ εύκολο να το κάνετε!
Συνταγή με ξύδι με φλούδα φρούτων
Συστατικά
- 500 γραμμάρια φλούδες φρούτων, μείγμα από μήλο, αχλάδι, ανανά, πεπόνι ή οτιδήποτε άλλο έχετε στο χέρι, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 80 γρ ζάχαρη
- 140 ml ξύδι, που περιέχει ζωντανή μητέρα, είτε σπιτικό είτε αγορασμένο από το κατάστημα
Μέθοδος
1
Βάλτε τη φλούδα φρούτων και τη ζάχαρη σε ένα καθαρό βάζο 2 λίτρων και στη συνέχεια προσθέστε αρκετό νερό ώστε να καλύψει τη φλούδα.
2
Προσθέστε το ξύδι και περάστε ένα τετράγωνο μουσελίνα πάνω από το βάζο και στη συνέχεια στερεώστε το με κορδόνι ή μια ελαστική ταινία.
3
Ανακατέψτε το μείγμα με ένα καθαρό κουτάλι μία φορά την ημέρα για μια εβδομάδα, οπότε οι φλούδες των φρούτων θα αρχίσουν να ζυμώνουν.
4
Αφήστε τα φρούτα να ζυμωθούν για άλλη μια εβδομάδα, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Θα πρέπει να εμφανίζονται μικρές φυσαλίδες στο υγρό καθώς τα ζυμωμένα σάκχαρα μετατρέπονται σε αιθανόλη και απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα.
5
Μετά από αυτές τις 2 εβδομάδες, βάλτε ένα λεπτό κόσκινο σε μια μεγάλη κανάτα και στραγγίστε το υγρό, πετάτε τα κομμάτια των φρούτων. Ξαναβάλτε το υγρό στο βάζο, καλύψτε ξανά με τη μουσελίνα και αφήστε το να ζυμωθεί σε ξύδι.
6
Δοκιμάστε το ξύδι για οξύτητα μετά από 4 εβδομάδες (μπορεί να χρειαστούν έως και 3 μήνες για να μετατραπεί πλήρως). Μόλις ροδίσει αρκετά, στραγγίστε τη «μητέρα» και εμφιαλώστε το ξύδι, επιφυλάσσοντας τη μητέρα για άλλη χρήση. Το ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως ή, για πιο απαλή γεύση, να παλαιωθεί στο μπουκάλι. Δεν υπάρχει κανένα τακτοποιημένο καλύτερο πριν από την ημερομηνία εδώ, αλλά μπορεί να διατηρηθεί με ασφάλεια για τουλάχιστον ένα χρόνο.
7
Κρατήστε τη ξυδομάνα για να κάνετε νέες παρτίδες ξιδιού ή ορεκτικά με ξύδι.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου